Gallra bilder

image_pdf

 

_DSC9625-2
Idag är jag inne på min tredje runda med att gallra bilder.

Första rundan var medans jag var ute och plåtade, det var enkelt då sållade jag bort alla bilder som var tekniskt dåliga. Ungefär 60% av ”knäppen” rök vid den gallringen och jag kom hem med ca 1800 bilder.

Andra rundan var också en teknisk runda, nu satt jag hemma vid datorn och kunde sålla bort bilder som liknande varandra för mycket och kanske var lite mer kritisk till den tekniska kvalitén på bilderna. I runda ett slängde jag bilderna jag ratade. Nu märker jag bilderna och sorterar jag bilderna, så att urvalet jag tittar på blir mindre och mindre. Efter runda två hade jag 1100 bilder kvar.

Tredje rundan, nu börjar det bli svårt. Nu handlar det om varför (varför tog jag den här bilden) och vad (vad kan eller vill jag göra med den här bilden). Jag funderar på hur skulle jag vilja visa upp den här bilden, förstorad på en väg eller i något annat sammanhang. Är den ”vacker”, berättar den något, vad kan jag göra med bilden i form av beskärningar eller bearbetningar. Hur kan jag kombinera bilderna för att göra dem mer intressanta att titta.

De två första gallringarna tar bara tid, de kräver ingen energi som så, den här rundan – puh, tror jag behöver sova en stund nu :-)

Kvar är nu ca 500 bilder och nu börjar det som jag ser som min skapande processen.
Fram tills nu har jag klickat och gallrat, nu får jag se om det bar.
Har jag fått med mig de bilder jag önskade, de som kan berätta den historia, svara på de påstående, förutsättningar som jag satte upp för mig själv innan jag gav mig av.

2 Responses to Gallra bilder

 1. Brittis 19 oktober, 2014 at 11:00 #

  Hej!
  Vilket hästjobb!!! Vet hur jag sliter hårt när jag bara tagit 400-500 bilder ;))
  Bra jobbat Johan!
  Kram Brittis

  • Johan 19 oktober, 2014 at 11:22 #

   Tack!