Johan Scherman

image_pdf

 

Johan Scherman, konstnär & fotograf

Jag,  vill se, fånga och visa upp vad som fångar min uppmärksamhet – just här där jag står, mitt  i min vardag.  Jag vill att mina bilder skall vara något att vila ögonen på, men också gärna innehålla någon liten obalans eller knorr som sätter fantasin i rörelse.

Jag började fotografera när jag var 13 år, på skolans “Fritt valt arbete”. Under några år var jag aktiv, men när jag utvecklade en allergi mot de kemikalier som används i mörkrummet så tappade jag intresset.

Under 1990-talet började Mac och PCn revolutionera vardagslivet, 1993-96 studerade jag “Multimedia Pedagogik Teknik” på Sthlms Universitet och fick tillgång till det digitala mörkrummet.

Under slutet av nittiotalet arbetade jag med datorer, it-support och affärsutveckling inom Internet.

Fokus var då på att få datorer att fungera, men jag hade även börjat fotografera privat igen, nu på en vardagsdokumentär nivå; 10 000+ bilder från mina båda söners uppväxt.

år 2005 fick jag min första digitala systemkamera och nu hände något! Över en natt fick jag tillgång till hela kedjan från det ögonblick då min blick fastande, via möjligheten att välja ut och förstärka detaljer och uttryck, till den frusna evigheten på papper, duk eller plexiglas. jag visste då att det här var min värld, mitt uttryckssätt.

När jag fotograferar så samlar jag bilder eller visuella byggstenar, oftast när jag är ute och promenerar i min vardag. Jag bor i Västertorp och mitt “fotorevir” sträcker sig från Stockholms innerstad, via Liljeholmstorget invid Södermalm ut till Norsborgs reningsverk, som ligger en bit inåt Mälaren.

Varför tog han, den här bilden?

– är en funderingar som jag gärna  vill ge upphov till, men inte själv vill ge några svar på.

 

Jag letar frågor, du kanske finner ett svar!